18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Sajber nevjeste

Pronalaženje partnera je jedna od usluga koje nude sajtovi na Internetu. Po broju ovakvih sajtova prednjače Amerikanci, imaju ih oko 400, i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, gdje ih ima više od 500. Na sajtu su date osnovne informacije i slike potencijalne nevjeste. Zainteresovani muškarci plate kompaniji koja drži sajt određenu sumu za adresu izabrane djevojke i onda je kontaktiraju. Veliki broj poznanstava završavao se brakom, osobito djevojkama iz dalekih, egzotičnih zemalja.

Posao je cvjetao, a onda je američkoj policiji počeo da stiže sve veći broj tužbi za zloupotrebu nevjesta. Bilo je tako muškaraca koji su godišnje predavali i desetak zahtjeva za "vjereničku vizu", omogućavajući im ilegalno useljavanje u SAD. Bilo je, takođe, i puno prijava zbog nasilja nad "uvezenim" suprugama. Nakon jednog slučaja ubistva sajber nevjeste iz Filipina, američka Imigrantska služba je za kompanije koje se bave "provodadžisanjem" propisala nova pravila.

Kompanije su sada obavezne da svojim klijentkinjama dostavljaju policijski izvještaj o muškarcima koji se interesuju za njih, zatim njihov "bračni" dosije, tj. koliko su puta bili oženjeni, i informaciju o pravima žrtava nasilja u SAD. Takođe, donijet je propis prema kojem muškarac godišnje može da traži vizu za samo jednu vjerenicu strankinju.