16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Hakeri krtice

Vrlo je neprijatno i skupo kada neka kompanija postane žrtva hakera koji probije njene odbrambene sisteme i ukrade važne informacije. A kada je haker neko iznutra, neko ko radi za kompaniju, onda je to pravi skandal. Upravo to se desilo America Online (AOL) kompaniji, jednom od najvećih svjetskih provajdera.

Radnik AOL-a Džejson Smaters ukrao je spisak e-mail adresa 90 miliona korisnika usluga AOL-a. On nije imao pristup ovom spisku nego je prvo ukrao šifru jednog kolege koji je imao dozvoljen pristup. Zatim je taj spisak prodao Šonu Danaveju iz Las Vegasa koji je adrese sa ove liste iskoristio za pokretanje jedne Internet kockarske operacije. Nakon toga, Danavej je spisak prodao kompanijama koje šalju spam mejlove.

Džejson Smaters je spisak prodao za 100.000 dolara, a kazna koja, prema zakonima SAD-a, slijedi za ovakvu krađe iznosi najmanje 250.000 dolara. Pored toga, za ovu vrstu kriminala slijedi i zatvorska kazna do pet godina.

Rezultati Web@Work istraživanja o korišćenju Interneta na poslu pokazali su da su u čak trećini anktetiranih kompanija iza hakerskih provala stajali radnici same kompanije.