18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Djeca poslovni prevaranti na Internetu

Australijanac Serhat Sem Gulbahče je osnovao grupu Internet kompanija – provajdera za Internet kada je imao samo 11 godina. Njegova kompanija je nudila povezivanje na Internet za 19,95 dolara mjesečno, što je bilo vrlo povoljno za australijske prilike, uz besplatnu tehničku podršku od 24 sata dnevno. "Biznis" je počeo da vodi iz očeve garaže. U roku od godinu dana imao je iznajmljene poslovne prostorije u Sidneju i reklamirao je svoje usluge kao kompanija Stela Internet.

Uskoro su, međutim, njegove mušterije otkrile da usluge koje Semova kompanija nudi nijesu jeftine nego – bezvrijedne! Oni koji su platili 3 mjeseca unaprijed za priključivanje nijesu uopšte imali pristupa. Obećana tehnička podrška od 24 sata dnevno bila je, u stvari, samo povremena, a i tada softver koji su korisnici dobijali najčešće nije rješavo probleme na koje su se žalili. Postalo je jasno da je riječ o prevari i počeo je lov na ljude koji stoje iza nje. Poslije dvije godine australijska policija je stigla do, tada već trinaestogodišnjeg, Sema.

Optužen je za prisvajanje 200.000 dolara i neizvršavanje poslovnih obećanja. Kao najmlađi optuženik u istoriji Trgovačkog suda Australije osuđen je na zabranu prihvatanja plaćanja unaprijed, po bilo kakvom osnovu, do punoljetstva. Prevareni korisnici usluga Stela kompanije nijesu dobili natrag svoj novac, a jedina utjeha im je saznanje da Sem do svoje 21. godine neće moći da prevari druge ljude na sličan način.