18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Lutak ili sajber lutak

Sigurno si, Lutak, čuo za sajber kafiće, sajber prostor, sajber terorizam... Termin sajber (eng. cyber) se koristi za označavanje svega onoga što se stvara ili dešava uz pomoć kompjutera. Riječ sajber prvi je upotrijebio pisac naučno-fantastične literature Vilijem Gibson 1984. u svoj priči Neuromancer. Termin sajber danas se koristi i za sve što je vezano za Internet. Pa, ako čitaš ovo, znaj da si ti jedan pravi Sajber lutak.

Sajber prostor (cyberspace) je nefizički prostor, teren, koji je stvoren uz pomoć kompjuterskih sistema. Online sistemi, na primjer, stvaraju sajber prostor u kojem ljudi komuniciraju (e-mejlom) s nekim iz Kine, pretražuju biblioteku Oksfordskog univerziteta ili kupuju odjeću u čuvenim modnim kućama, sjedeći ispred svog kompjutera.

Kao i u fizičkom, tako i u sajber prostoru postoje stvari: fajlovi, mejlovi, grafika i različiti načini njihovog transportovanja. Ali, za razliku od stvarnog, fizičkog, prostora u sajber prostoru je za sve aktivnosti dovoljan pritisak na tipku tastature ili pokret miša.

Neki programi, a u prvom redu igre, dizajnirane su tako da stvore poseban sajber prostor koji će u najvećoj mogućoj mjeri podsjećati na stvarni prostor. U igrama postoje vizuelni i auditivni efekti koji sajber prostor približavju pravom prostoru.