18.05.2021.
 
   ARHIV

 

On-line ratnice

Sve je više žena koje su izuzetno uspješne u Counter-Strike, najpopularnijoj online "shoot`em-up" igri svih vremena. Counter-Strike je pušten na mrežu marta 1999. i do sada nijedna igra nije ugrozila njegovo prvo mjesto.

Counter-Strike se smatra "muškom" igrom zbog velike količine nasilja u njoj. Oni koji igru podržavaju ističu da ona od igrača zahtijeva mnogo više: razrađenu taktiku, timski duh, koncentraciju.

Na Cyber igrama, organizovanim u Los Anđelesu, bilo je 50 muških timova, naspram svega sedam ženskih. Kao i na Olimpijskim igrama i sportskim takmičenjima uopšte, muškarci i žene su se takmičili posebno. Nagradni fond se sastojao od 600.000 dolara u gotovom i raznih nagrada. Najveći dio fonda bio je namijenjen pobjedničkim muškim timovima. Žene šampionke su morale da se zadovolje tek s dijelom nagrada.

Igranje Counter-Strike na Internetu je toliko popularno da postoje čak i profesionalni timovi, koje imaju svoje sponzore. Oni učestvuju na svjetskim takmičenjima. Ali, sponzori uglavnom podržavaju muške timove.

Zbog toga se sada vodi diskusija da se takmičenje timova objedini, da se svi takmiče pod istim uslovima i za iste nagrade, bez obzira na pol. Zagovornici ovakve organizacije takmičenja smatraju da za igre nije bitan pol, već sposobnost igrača/igračice.