18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Taj grozni `dajler`!

Ako Lutak još nijesi čuo za ’dajler’ (dialer), onda je vrijeme da saznaš kakve sve probleme može da ti napravi taj zloćudni program.

Nažalost, mnogi saznaju za dajler programe kad je već kasno – kad dobiju astronomske telefonske račune. Tada se ispostavi da su zbog nepažnje ili neinformisanosti slučajno instalirali nezgodni program dajler, koji bez znanja vlasnika računara počne praviti veoma skupe međunarodne telefonske pozive, prema nekim udaljenim, malo poznatim državama.

Tako ti, Lutak, surfuješ i misliš da je to jeftino, kako si navikao, a ono se ispostavi da je to po astronomskim cijenama.

Dajler se može instalirati na računar na jedan od sljedećih načina:

a) Neki sajtovi namjerno navode posjetioce da skinu dajler program koji nakon smještanja na disk računara prekida postojeću vezu s Internetom i bira neki međunarodni telefonski broj. Ovo se najčešće dešava na stranicama namijenjenim zabavi za odrasle, ali ne i isključivo na njima.

b) Dajler se može dobiti i mejlom, preko programa koji se nalazi u dodatku poruke. Otvaranjem dodatka aktivira se dajler i dolazi do prekida veze s Internetom i biranja međunarodnog telefonskog broja.

c) Dajler može stići i preko trojanskog konja. Prilikom instaliranja nekog `korisnog` i najčešće besplatnog programa, skinutog s neprovjerene web stranice ili nabavljenog iz `sumnjivog` izvora, bez znanja vlasnika računara se instalira i dajler.

Dajler se na računaru povremeno sam aktivira i zove međunarodne brojeve, bez znanja korisnika. Zato je potrebno da budete veoma pažljivi kada surfujete i da pažljivo odgovarate na upite koje dobijate sa Interneta.