18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Tvorac world wide web-a dobio titulu viteza

Britanska kraljica Elizabeta proglasila je Tima Berners-Lee, Britanca koji je izumio web, za viteza. Na ceremoniji koja je trajala sat vremena u Bakingemskoj palati u Londonu, kraljica je koristila mač koji je pripadao njenom ocu, kralju Džordžu VI.

Ser Tim Berners-Lee je rođen u Londonu 1955. Na Oksfordskom univerzitetu je studirao fiziku. Univerzitetski kompjuter je bio njegova najveća strast, ali mu je ubrzo zabranjen - zbog hakerisanja! Ser Tim je tada napravio svoj kompjuter, koristeći stari televizor i Motorolin mikroprocesor. Krajem 80-tih i početkom 90-tih godina 20. vijeka ser Tim je stvorio program koji je sada poznat kao world wide web i koji predstavlja kičmu mreže kakvu danas poznajemo i koristimo.

Ser Tim nije privatizavao ovaj svoj izum već ga je dao besplatno na korišćenje. Njegova želja je bila da se ovaj izum iskoristi kao sredstvo za bolju i lakšu komunikaciju i saradnju u svijetu.

Tim Berners-Lee sada radi na kreiranju "semantičke mreže" koja bi trebalo da da bliža značenja svega onoga što je na webu, kako bi pretraga bila selektivnija i preciznija nego što je sada.