16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Kompjuter na bolovanju

Jesi li znao, Lutak, da i kompjuter može da ode na bolovanje? E, pa može, i to duže od mnogih radnika.

Prema istraživanju koje je sprovela Yahoo kompanija, u Velikoj Britaniji i Irskoj prosječan kompjuter je godišnje devet dana na bolovanju, znači dva dana više od bolovanja prosječnog radnika. Šest dana otpada na čišćenje spam mejlova, a tri na borbu protiv virusa. Istraživanje je dio anti-spam kampanje Yahoo-a.

Najgore prolaze kompjuteri čiji vlasnici odgovaraju pošiljaocima spam pošte. Odgovor je signal za još mnogo više spam mejlova. Iako provajderi upozoravaju svoje korisnike da će takve reakcije imati za rezultat samo još više nepoželjne pošte i još duže "bolovanje" kompjutera, dio ljudi je toliko bijesan da, prosto, mora da izrazi svoj protest spamerima.

Skoro polovina anketiranih je izjavila da ih spam nervira više nego saobraćajna gužva. Psiholozi su već smislili termin za to: "e-bijes" i "e-mejl uznemirenost". Ni oni ne savjetuju odgovaranje pošiljaocima spam pošte. Oštar odgovor i ljutite riječi donesu trenutno olakšanje, ali odmah zatim slijedi još veći stres zbog ponovnog i još obimnijeg spama.