18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Kako da ne zaradiš milion

Jesi li, Lutak, nekad dobio mejl kojim te obavještavaju da si upravo dobio milion dolara? Ili sto hiljada eura? Ili putovanje na Madagaskar? Jesi? E, pa, nemoj da se pretjerano raduješ. Najvjerovatnije je riječ o prevari.

Najnoviji ovakav primjer je velika akcija, navodno, Amsterdamske lutrije (Amsterdam Lucky Day Lottery). Korisnicima Internet usluga širom Evrope prvih mjeseci 2004. stizao je mejl kojim ih je Amsterdamska lutrija obavještavala da je njihov komjuter izvukao baš tu adresu kao dobitnika 100.000 eura. Sve što je srećni dobitnik trebalo da uradi bilo je da uplati 30 eura na račun jedne međunarodne banke kako bi pokrio troškove transfera novca, faksova i carine. Veliki broj ljudi je povjerovao i uplatio traženi iznos. Ali, kako nagrada nije stizala u određenom roku, potražili su informacije o kompaniji, a na kraju se obratili i policiji.

Ispostavilo se da kompanija pod takvim imenom uopšte ne postoji, a samim tim ni nagradni fond niti premija od 100.000 eura. E-mail adresa kompanije je bila otvorena kod jednog velikog američkog provajdera besplatnih naloga, gdje ne postoji mogućnost provjere tačnosti podataka o vlasniku naloga. Podaci koji su bili dati kompaniji, bili su, naravno, lažni. Isti je slučaj bio i sa brojevima telefona – to su bili pre-paid mobilni telefoni, za čije vlasnike, takođe, nisu postojali podaci. Policija je bila potpuno nemoćna.