18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Djeca su stručnjaci za Internet

Prema izvještajima britanskih univerziteta glavni stručnjaci za Internet u većini britanskih porodica su djeca! Čak i u porodicama u kojima jedno ili dvoje odraslih znaju da koriste kompjuter, eksperti za Internet ostaju djeca.

Istraživači smatraju da je ovo rezultat spremnosti mlađih da eksperimentišu i kreću se raznim "stazama" i "stazicama" po Internetu. Dočim odrasli uglavnom idu na unaprijed određene adrese ili pretražuju Internet prema utvrđenoj listi pojmova. Djeca se kreću po Internetu s više slobode i znatiželje i, naravno, stiču mnogo više iskustva u snalaženju po mreži.

Psiholozi su izvijestili da ova vrsta vještine i znanja daje djeci samopouzdanje. Ovo je vrsta umješnosti u kojoj i djevojčice i dječaci dobijaju jednako na važnosti. Uloga djetata – Internet eksperta u porodici postaje značajnija. To je polje u kojem dijete postaje jednako značajan činilac kao roditelj, a često i značajniji.

U izvještaju takođe stoji da roditelji žele da kontrolišu vrstu materijala koju njihova djeca traže i nalaze na Internetu i da im postavljaju razne mehanizme kontrole. Međutim, djeca najčešće bolje od njih poznaju i kompjuter i Internet, pa nađu načina da izbjegnu ove kontrole i da slobodno surfuju.