18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Sigurno, sigurno kao u igri

Kada bi, Lutak, kojim slučajem birali Internet temu broj jedan, onda bi sigurno pri samom vrhu bila tema sigurnosti na Internetu.

Tim sve aktuelnijim problemima bave se mnogobrojne softver firme u svijetu pa je nedavno u SAD lansiran novi program pod nazivom NetSmartz Workshop. Ovaj program upoznaje djecu s različitim Internet opasnostima, prije svega sa onima koje dolaze preko chat-a, ali i sajtova preko kojih se na razne načine žele vrbovati ili zloupotrebljavati djeca.

Program se sastoji od zanimljivih kompjuterskih animacija i igre i nudi korisne i jednostavne načine kako da se zaštitite od različitih opasnosti koje vrebaju sa Interneta.

NetSmartz Workshop program je namijenjen djeci i njihovoj edukaciji i za početak će biti testiran u sedam američkih škola, koje će posle pomoći ostalima u korišćenju tog programa. Predviđeno je da će program moći koristiti i roditelji i nastavnici, jer će on biti dostupan za "skidanje" na mnogim Internet adresama. Program nudi četiri različita nivoa za djecu od vrtića do srednje škole, a stariji tinejdžeri mogu se upoznati s istinitim pričama djece, žrtava Internet napasnika.