18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Šta je to PORTAL?

Da li si Lutak nekad čuo za PORTAL? Često se pominje kada se govori o Internetu. Riječ je jednostavno zapamtiti, ali da prvo naučimo šta znači.

Portal je, najjednostavnije rečeno, sajt čija početna stranica (Home Page) sadrži veliki broj linkova. Ti linkovi kada kliknete na njih vode na veoma puno drugih Internet stranica.

Cilj portala je da posjetiocu pruži što više informacija na jednom mjestu. To su veoma različite informacije, od vremenske prognoze, chat-a, igrica, oglasi, trgovine, pretraživanja, turističkih informacija, horoskopa, kursnih lista...

Pružajući takvo bogatstvo sadržaja, portali u stvari štede vrijeme. Umjesto da lutaš kroz mnogo sajtova i tražiš to što te zanima, jednostavno uđeš na portal i zineš od čuda šta si sve našao na jednom mjestu!

Možda će ti Lutak sve biti jasnije ako ti kažemo da je, recimo, YAHOO, koji, sigurno često posjećuješ, tipičan primjer portala, i to veoma dobrog. Jer na YAHOO stranicama zaista ima nepregledno puno informacija. Kod nas je, recimo, veoma popularan portal KRSTARICA (www.krstarica.com).

Portali se, inače, ubrajaju u najpopularnije sajtove.