18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Webmaster ili ambasador sajta?

Sigurno si Lutak nekad čuo riječ Webmaster? Zvuči nekako poznato?! Na engleskom riječ master (tako se i izgovara) ima puno značenja – majstor, gospodar, gazda, glavni, nadzornik... I zaista Webmaster je sve to pomalo!

Jednostavno rečeno, Webmaster je osoba koja se bavi odžavanjem nekog sajta, odnosno Internet prezentacije. Webmaster, da tako kažemo, nadgleda sve što se dešava na stranicama određenog sajta za koji je zadužen. Onaj ko se bavi tim pozivom zadužen je prije svega za sadržaj i funkcionalnost sajta, tj. za lako i jednostavno nalaženje informacija.
On, ili Ona uvijek zna o svemu šta se dešava na sajtu i zato za Webmastera kažu i da je ambasador sajta.

Kada na nekom sajtu pronađeš, recimo, mail adresu webmaster@alka.t-com.me(izmislili smo ime firme »alka« u navedenom primjeru), to znači da upravo na tu adresu možeš poslati svoj komentar ili pitanje u vezi sa sadržajem na sajtu.

Šta još radi Webmaster? Stavlja na sajt nove linkove, ili sklanja neke stare, osvježava stranice tačnim informacijama (npr. ako su promijenjeni telefoni i adresa firme...).

Zanimljivo je da se riječ Webmaster koristi i za žene i za muškarce, pa čak i za grupu ljudi koja nadgleda određeni sajt.