18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Spam odbija ljude od Interneta

Da li se ti, Lutak, ljutiš kad ti stigne neka bezvezna reklamna poruka? Da li je odmah izbrišeš ili je, ipak, pročitaš? Imaš li ideju kako ostali postupaju u takvim situacijama?

Prema istraživanju sprovedenom 2002. u SAD-u, zbog spama – e-mejl poruka, najčešće reklamnog sadržaja, koje stižu primaocu bez njegovog znanja i želje – smanjuje se povjerenje u Internet kod čak 52 % korisnika. I pored brojnih anti-spam programa, poruke u kojima se reklamiraju dijete za mršavljenje, nudi kupovina raznih artikala, preporučuju načini za štednju i slično, probijaju se kroz filtere i, bukvalno, zatrpavaju e-mail sandučiće korisnika. Zbog toga, pomenutih 52 % korisnika i sve više skraćuju svoj boravak na mreži.

Najveći dio anketiranih korisnika e-mejla, 86 %, izjavio je da je najbolji način suprotstavljanja spamu brisanje tih poruka čim stignu. Istovremeno, 33 % je izjavilo da se bar jednom priključilo na neki od linkova nuđenih u spam e-mejlovima, a 7 % je naručilo i platilo ponuđeni proizvod.

Najviše tolerancije prema spamu pokazala su djeca i odrasli u grupi od 18-30 godina. Stariji od 30 godina iskazali su prilično oštar stav prema ovim porukama i zahtijevali daleko efikasniji i oštriji način borbe protiv ovakvog korišćenja elektronske pošte.

Prema predviđanjima institucija koje se bave istraživanjem marketinga u SAD-u, do sredine 2004. čak 60 % ukupno e-mejl saobraćaja na Internetu činiće spam.