18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Web sajt baš po tvojoj mjeri

Da li si ti Lutak nekada razmišljao o tome kako se prave sajtovi za djecu, ili te baš briga i ne razbijaš glavu takvim mislima.! Važno ti je da imaš svoj KUTAK, a za ostale dječje sajtove ti baš "otpade dugme"?!

Kada se pravi dječji sajt, mora se prvo znati kolikoj je djeci namijenjen. Nemoguće je napraviti sajt koji bi odgovarao djeci svih uzrasta. Zašto? Zato što dječija interesovanja i mogućnosti praćenja sadržaja zavise od uzrasta:

• djeca od 3 do 5 godina mogu da zapamte i primijene ono što su naučila prethodnog dana; mogu da odvoje maštu od realnosti; prosječno trajanje njihove pažnje je od 8 do 15 minuta

• djeca od 5 do 8 godina mogu već da razviju složenije pokrete (na primjer: pomjeranje miša), a isto tako shvataju svijet dalje od svoje najbliže okoline

• djeca od 8 do 12 godina počinju da misle u apstraktnim kategorijama, sve više su spremni na razmjenu informacija i saradnju s drugima

• tinejdžeri vole da eksperimentišu s novim stvarima, ali ostaju na Internetu kraće od odraslih.

Tako smo ti naveli Lutak, samo neke »cake« koje se moraju imati u vidu kad se prave dječji sajtovi. Znači, veoma je važno kojoj starosnoj starosnoj grupi ili grupama su namijenjeni sadržaji sa sajta. Ako se na to ne pazi, onda je to isto kao kad bi, recimo, nekom pričao divnu bajku na danskom, a on ne zna ni riječ tog jezika!
Džabe bi ti bio posao!

Što se tiče pola, nema naročite razlike: i djevojčice i dječaci se jednako interesuju za Internet. E-mejl, surfovanje i chat su na prva tri mjesta i kod djevojčica i kod dječaka. Ali, ima i nekih razlika.
Djevojčice više vole da koriste Internet za učenje, domaće zadatke, muziku i kupovinu, dok su dječaci više zainteresovani za tehniku, zabavu i igrice.