18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Kakvo je to mjesto SAJT?

Mnogo puta si sigurno Lutak čuo riječ sajt?! Ali mi se nešto čini da nijesi baš sto posto siguran šta je to? Zato mislim da je skroz OLRAJT da ti objasnim šta je to SAJT!

Sajt (site) na engleskom jednostavno znači mjesto, položaj. Kad kažemo web sajt, onda mislimo na neko mjesto, odnosno stranice na Internetu.
Riječ sajt se uglavnom koristi kao sinonim (riječ istog značenja) za web prezentaciju – i označava skup stranica preko kojih se određena firma, organizacija, ličnost ... predstavljaju na Internetu.

U tijesnoj vezi sa sajtom je i houm pejdž (home page), naziv za startnu, tj. prvu, početnu stranu prezentacije. Houm pejdž je kao neka vrsta naslovne strane u novinama, gdje se nalaze najvažniji linkovi koji vode na sadržaje u unutrašnjosti sajta.

Drugačije rečeno, houm pejdž je prva strana koja se otvara kad ulaziš ne neku web adresu, a zatim se otuda, kao sa neke raskrsnice, krećeš ka sadržajima koji te zanimaju. Uzgred rečeno, to kretanje sajtom, otvaranje linkova, "listanje" web stranica... naziva se još i navigacija.

Ako je sajt dobro napravljen, onda je i navigacija jednostavna. Lako nađeš ono što te zanima!
Eto, to ti je Lutak, SAJT? OLRAJT?