18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Koliko godina ima Internet?

Ti Lutak, vjerovatno i ne sanjaš koliko godina ima Internet! Vjerovatno bi mislio da je tu negdje, sedam, osam godina...? Ali, to je dalekooooo od tačnog godišta Gospodina Interneta.

Prije 34 godine (oktobar 1969) došlo je do prve razmjene podataka između dva računara u okviru ARPANET mreže i ovaj datum se od 1999. nezvanično obilježava kao Internacionalni dan Interneta.

U vrijeme nastanka globalne Internet mreže bilo je gotovo nemoguće pretpostaviti koje će razmjere i moć poprimiti komunikacija posredstvom Interneta.

Na Internet je, prema procjenama UN (Ujedinjenih Nacija), danas povezano oko 260 milona ljudi u svijetu. Toj globalnoj Internet porodici pripada i oko 70.000 Internet korisnika iz Crne Gore (11% stanovništva Crne Gore).

Ajde da se na 34. rođendan Interneta podsjetimo nekih važnih datuma!

U julu 1972. godine poslata je prva mail poruka koja je u adresi imala znak AT - @ (ludo a).

Oktobra 1980. registrovan je i prvi virusni napad preko Interneta..

U avgustu 1981. IBM lansira PC (Personal Computer).

U novembru 1990. rođen je WWW (World Wide Web).

U oktobru 1991. je lansiran Linux operativni sistem.

Septembra 1993. je rođen Mosaic Web browser (Netscape preteča ).

Aprila 1995. rođen je RealAudio (Real Video preteča).

U maju 1995. je lansiran Java progamerski jezik.

ARPANET

Prethodnica Interneta, ARPANET, startovao je kao mreža velikih računarskih sistema, kreirana od strane istraživačkog centra pri američkom ministarstvu odbrane. Mreža "ARPANET" počela je da funkcioniše 1969. godine, povezujući više Univerziteta i istraživačkih centara.
Prva dva čvora u toj mreži su bili legendarna UCLA i Stanford Research Institute, a odmah poslije njih je povezan i University of Utah.