16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Web čitači

Da se pronadje i pročita web stranica nije dovoljno samo znati latinicu i ćirilicu, kao s knjigama i televizijom. Za to ti, Lutak, treba browser (čitač). To je softverska aplikacija koja locira i učitava traženu stranicu na mreži.

Najpopularniji čitači su Internet Explorer i Netscape Navigator. Oba spadaju u grupu grafičkih čitača, što znači da pored teksta daju i grafički materijal – slike, fotografije, crteže, grafikone...

Internet Explorer je najpopularniji i, vjerovatno, najbogatiji čitač, odnosno browser koji nudi najviše mogućnosti. Vrlo jednostavno se startuje i lako se koristi.

Netscape Navigator je vrlo bučno najavljivan i u početku je bio prilično popularan. Međutim, vremenom se pokazalo da ne nudi ništa suštinski novije i bogatije od Internet Explorera, a startovanje mu je ipak malo komplikovanije. Dobra strana Netscape Navigatora je da prilikom instalacije ne modifikuje čitav sistem na računaru.

Pored ova dva čitača, popularan je i America Online (AOL) browser. Ali, ovaj program, u stvari, koristi Internet Explorer kao pravi čitač, pa je čitava kombinacija malo "šantava".

Većina savremenih čitača omogućava primanje multimedijalne informacije, odnosno, pored teksta i grafike, daje i zvuk i video materijale.