18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Kosmonaut ili internaut?

Da li si ti Lutak njubi, internaut ili možda haktivist? Dok se ne odlučiš, da ti prevedemo ove čudne riječi.

Internet je, kako je već mnogo puta rečeno, potpuno promijenio svijet i komunikaciju među ljudima (surfovanje, e-mail, chat, forum...). Oni kojima je Internet dio svakodnevnog života stvorili su i nove riječi, novi, Internet-jezik. Evo nekih primjera:

njubi (newbie) – Internet ili računarski početnik
Svi su jednom bili njubiji, ali mnogi to zaboravljaju i često ismijavaju početnike. Ako si njubi, gledaj i uči, vremenom ćeš postati pravi nerd.

nerd – zaluđenik za kompjutere
Pravi nerd više se razumije u računare nego u Internet, a kad odraste obično se obogati kao Bil Gejts. Izuzetan je poznavalac računara.

zombi (zombie) – sajt koji se ne održava već dugo ili je potpuno napušten, ali mu se još može pristupiti (na njemu samo što nije nikao korov!)

internaut – onaj koji krstari Internetom
Postoje astronauti, odnosno kosmonauti – ljudi koji putuju svemirom, a postoje i internauti – tj. surferi – oni koji obilaze, krstare Internetom. Nazivaju se i djecom haosa (children of chaos), pri čemu se misli na haos izazvan poplavom najrazličitijih informacija. Termin djeca haosa, međutim, suprotno očekivanju, nema nikakav negativan prizvuk, jer djeca haosa tvrde da se upravo u toj poplavi informacija osjecaju dobro, buduci da su rasli uz to.

haktivist (hacktivist) – onaj ko pomoću hakerskog znanja napada razne web stranice u znak političkog protesta.