18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Program za bebe

Dobro, nije baš za bebe, već za djecu koja ne znaju da čitaju i pišu. Program Magic Desktop i Magic Mail omogućava i djeci koja ne znaju da čitaju i pišu da koriste elektronsku poštu i uživaju u video igricama, a da ne naprave ršum u kompjuteru.

Kada šalju ili primaju mail djeca umjesto teksta koriste sličice i ikonice. Prvo kliknu ikonicu na kojoj je papagajčić. Ovim se aktivira snimanje zvuka, pa klinci mogu da kažu poruku, umjesto da je napišu. Zvučni fajl se onda automatski kompresuje, da bi se brže i lakše poslao. Zatim treba pritisnuti ikonicu na kojoj je lik primaoca - to može biti baka, drug, drugarica, mama/tata na poslu .... - i mejl je poslan.

Program, takođe, nudi i mogućnost crtanja. Djeca koja ne znaju da pišu mogu prosto da nacrtaju svoju poruku. A kad klinci završe s porukama, program im daje i igrice i zabavne sadržaje koji odgovaraju mlađem uzrastu.

Iz ovog magičnog programa djeca ne mogu da pređu u ostale programe. I ne mogu da "zaglave" kompjuter, jer je program otporan na bezbrojna kliktanja mišem. Na ikonicu može da se klikne jednom ili petnaest puta, ona će reagovati isto – prosto će otvoriti traženi sadržaj.