16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Društveni sajtovi umanjuju produktivnost službenika

Nakon što je otkriveno da zaposleni u javnom sektoru u Jordanu provode skoro tri sata dnevno na internetu, zabranjen im je pristup više od 50 sajtova. Istraživanje je pokazalo da je od 70 miliona sajtova koje su posjećivali službenici svega 130 000 bilo vezano za posao.

U opštini Portsmaut Sitija, u južnoj Engleskoj, osoblju je u potpunosti zabranjen pristup Fejsbuku, jer se ispostavilo da zaposleni provode na ovom sajtu oko 400 sati mjesečno.

`Internet zabušavanja` ima, međutim, i u privatnim kompanijama. Prema jednom istraživanju u Indiji službenici privatnih kompanija provode dnevno, u prosjeku, jedan sat na sajtovima tipa Fejsbuk, što iznosi gubitak produktivnosti od čak 12%. Ispostavilo se da je čak 40 % ispitanika svoj kompletan Facebook profil izradilo i održava ga na poslu, jer kod kuće nemaju vremena. Većina ispitanika je izjavila da ne vidi ništa loše u tome što povremeno ‘skoknu’ na svoje omiljene društvne sajtove i proćaskaju s prijateljima.

Istraživanje je, takođe, otkrilo da skoro 80 % ispitanika, osobito oni koji žive u velikim gradovima, već pokazuju znake zavisnosti – ne prave pauze u odgovarajućim intervalima, provode na internetu više vremena nego ‘normalno’ i nervozni su ako ih neko prekida dok surfuju.