18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Haktivizam

Haktivisti su hakeri koji upadaju u tuđe kompjutere ili sajtove radi odbrane nekih prava, u znak protesta ili podrške. Termin se već odomaćio u čitavom svijetu, a najveću pažnju u posljednje vrijeme privukli su australijski haktivisti.

Grupa poznata kao Anonymus protestovala je protiv predloga australijske vlade da za njihovu zemlju uvede filtere za internet. Vladini zvaničnici su objavili da je cilj ovih filtera da učine internet bezbjednijim za djecu tako što bi bio spriječen pristup sajtovima sa sadržajima koji bi mogli biti opasni za njih.

Haktivisti smatraju da to nije dobar način rješavanja problema. Oni misle da država treba da uhapsi tvorce nelegalnih sadržaja na internetu i sudi im, a ne samo da stavlja filtere na njihove sajtove, jer će oni, čim im je jedan sajt blokiran, odmah kreirati novi. Zbog toga su napali vladine sajtove tako što su nekoliko dana na te sajtove usmjeravali junk mejlove.

Administratori vladinih sajtova su uspjeli da ih osposobe poslije par dana, ali već očekuju novi napad haktivista. Policija, u međuvremenu, intenzivno traga za članovima Anonymus-a.