18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Ko je pravi tvorac Facebook-a?

Kameron i Tajler Vinkelvos su drugovi iz studentskih dana Marka Cukerbergera, osnivača Facebook-a. Prije dvije godine dobili su od njega milionsku odštetu nakon tužbe da su oni smislili ideju za Facebook. Sada najavljuju novi sudski process, jer nijesu zadovoljni visinom odštete.

Braća Vinkelvos su tokom svojih studija na Harvardu pokrenuli sajt ConnectU 2003. godine. Angažovali su kolegu Marka Cukerbergera da se bavi informatičkom stranom sajta. Međutim, ubrzo su otkrili da je Cukerberger pokrenuo sopstveni sajt thefacebook.com, na sličnim principima. Uskoro je njegov sajt postao izuzetno popularan među studentima Harvarda, a zatim je, pod imenom Facebook, postao hit u čitavom svijetu.

Tačan iznos obeštećenja iz 2008. nije saopšten javnosti, ali govorka se o sumi od 65 miliona dolara. Međutim, braća Vinkelvos smatraju da to nije odgovarajuća odšteta i spremaju se za novu sudsku bitku. U međuvremenu, i odlučili su da se, nakon godina bojkotovanja, pridruže Facebook-u i otvore svoje profile na njemu.