16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Litvanijski Robin Hud

Jedan litvanijski haker upada u zaštićene podatke banaka i državnih firmi i obavještava medije o malverzacijama koje se tamo dešavaju. U javnosti je poznat kao Robin Hud.

Sam haker javlja se pod pseudonimom Neo, što je ime junaka čuvenog filma Matriks. Ovaj Neo preko Twitter-a šalje televiziji podatke o zaradama direktora banaka koji su primili državnu pomoć da ne bi bankrotirale u globalnoj krizi. Jedan od uslova za ovu pomoć bio je smanjenje plata i ukidanje bonusa rukovodilaca banaka i oni su se obavezali da će to uraditi. Međutim, većina njih ne samo da nije smanjila plate i ukinula bonuse već su ih – povećali.

Ista stvar se dešavala i sa državnim preduzećima. Dok su u javnosti tražili pomoć države da bi se održali i uvjeravali sve da su preduzeli stroge mjere štednje, u tajnosti su rukovodiocima dijelili bonuse.

Neo tvrdi da je dio grupe Četvrta armija za buđenje naroda, koja je `skinula` više od sedam miliona povjerljivih poreskih dokumenata iz državne poreske službe. Litvanijska policija intenzivno traga za Neom, a javnost ga prosto obožava. Televizijska stanica koja emituje program sa njegovim podacima probija sve rekorde po broju gledalaca.