16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Domen .me među najpopularnijima

Kod domena država treba imati sreće, pa imati neki atraktivan domen. Na primjer, Tuvalu, država-ostrvo u Tihom okeanu ima domen .tv, što je čini krajnje privlačnom za razne televizijske medije. Ili država Tongo, čiji domen koriste mnogi sajtovi tipa go.to ili how.to.

Crnogorski domen .me će ih, najvjerovatnije, nadmašiti u popularnosti. Kratak je, ličan i popularan. Srećna okolnost za popularnost ovog domena je što riječ me ima slično značenje u značajnom broju jezika. Trenutno se najviše koristi kao call-to-action domen, npr. notify.me (eng. obavijesti me). Na aukcijama se trenutno ovaj domen prodaje za sume od 10 do 15 hiljada američkih dolara.

Mat Mansel je iskoristio ovaj domen za mnogo ličniji i romantičniji naziv sajta: willshemarry.me (eng. hoće li se ona udati za mene). Ispostavilo se da ona hoće, pa je Mat dalje iskoristio sajt da pozove goste na vjenčanje i dao im mogućnost da na sajtu glasaju za pjesme koje žele da slušaju na svadbi. Pored toga što je sa ovim domenom imao sreće u ljubavi, može se desiti da Mat prođe s njim odlično i na poslovnom planu. Već mu se javilo dosta kupaca za sajt, odnosno za ideju.

Od 2008. kada je domen .me postao zvaničan do sada je registrovano više od 320.000 naziva s njim.