16.05.2021.
 
   ARHIV

 

I orangutani vole internet

Orangutanima u Indoneziji prijeti opasnost od velikih kompanija koje se bave proizvodnjom ulja od palmi i koje nemilosrdno uništavaju njihova prirodna staništa – šume. Zbog toga je za njih na Borneu napravljen prihvatni centar i tako su spašeni mnogi orangutani.

Ali, čuvari su uskoro primijetili da se orangutani dosađuju u svojim malim kavezima i da padaju u depresiju, pa su postavili ogledala na kaveze. Pomoću ovih ogledala orangutani su mogli da komuniciraju između sebe – malim gestovima i izrazima lica. Takođe su između kaveza postavili i konopce na koje je zakačena korpica tako da su orangutani mogli i da šalju voće jedan drugome.

Zoološki vrt u holandskom gradu Apldornu se pridružio ovoj akciji. Obezbijeđena su sredstva za kompjuterske ekrane koji će zamijeniti ogledala, tako da će orangutani u Borneu moći bolje da vide jedni drugi, a preko interneta je omogućena i video komunikacija između njih i orangutana u Apldornu. Takođe su za konopce napravljene naročite slike – ikone koje će omogućiti slanje poruka od kaveza do kaveza.