18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Ratne igre i Facebook blagotvorni za uspješno učenje

Novija istraživanja o tome kako kompjuter i internet utiču na inteligenciju i uspjeh u učenju pokazuju neočekivane rezultate – "ratovanje" i dopisivanje s prijateljima na Facebook-u ne da nijesu loši kao što se mislilo, nego imaju pozitivan efekat!

Do sada je količnik inteligencije bio najčešće povezivan za uspjehom u učenju i radu. Međutim, u posljednje vrijeme ima psihologa koji uspjeh u učenju sve više povezuju sa tzv. radnom memorijom, odnosno sposobnošću mozga da zapamti određenu informaciju i da je dalje koristi.

Video igre koje zahtijevaju planiranje i strategiju, kakve su npr. igre iz serije Total War, "treniraju" radnu memoriju mozga. Isto tako i ćaskanje s prijateljima na Facebook-u ili rješavanje Sudoku-a. Sve ove radnje zahtijevaju od mozga da primljene informacije zapamti i koristi ih za dalje akcije.

Obično slanje instant poruka ili gledanje YouTube-a, na žalost, ne doprinosi "vježbanju" radne memorije mozga. Tu se prima dosta informacija, ali njihova obrada u mozgu traje kratko i radna memorija, prosto, ne stigne da se "nabilda".