18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Simfonijski orkestar YouTube-a

Najnovija akcija veb sajta YouTube privukla je pažnju miliona korisnika interneta. Ovaj sajt je objavio akciju formiranja simfonijskog orkestra od muzičara širom svijeta koji bi svirao na trodnevnom muzičkom festivalu u slavnom Karnegi holu u Njujorku u aprilu 2009. Nastup u Karnegi holu je, inače, san svih muzičara klasične muzike.

U decembru 2008. YouTube je objavio konkurs. Potencijalni kandidati su trebali da pošalju snimke svoje interpretacije Internet simfonije "Eroica", kompozitora Tena Dana, i interpretaciju još jednog komada klasične muzike. Snimci su se mogli slati do 28. januara, a onda je počelo glasanje.

Otkako je konkurs za mjesto u simfonijskom orkestru objavljen, YouTube je imao više od 13 miliona posjeta. Stručni žiri je krajem januara suzio izbor na oko 3.000 kandidata, iz više od 200 zemalja. Zatim je lista sa 200 najuspješnijih snimaka istaknuta na sajt 14. februara i otada su svi posjetioci YouTube-a mogli da glasaju. Konačno, 2. marta završeno je glasanje i formiran je orkestar od 90 muzičara iz 30 zemalja iz čitavog svijeta.