18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Nagrada za otkrivanje autora virusa

Kompanija Microsoft ponudila je 250 000 dolara za otkrivanja autora Conficker virusa. Otkako se pojavio u oktobru 2008. ovaj virus je zarazio oko 12 miliona kompjutera širom svijeta.

Conficker virus "upada" u kompjutere ili mreže koji nemaju najnovije dopune zaštite za Windows. Virusom se kompjuter može zaraziti preko interneta ili preko fleške, s jednog kompjutera na drugi. Ovaj virus služi za krađu podataka ili za preuzimanje kontrole nad kompjuterima, što hakeru koji koristi ovaj virus omogućava dalju manipulaciju i zloupotrebu kompjutera. Može, na primjer, da sa njih šalje spam, da ih koristi za mjesto odlaganja ukradenih podataka ili da sa njih napadne druge kompjutere.

Od 2003. Microsoft ima poseban fond vrijedan pet miliona dolara za pomoć policiji i agencijama za zaštitu u borbi protiv internet kriminalaca. Nagrada od 250 000 dolara do sada je isplaćena samo jednom, 2005. godine, za hvatanje autora Sasser virusa. Autor je uhapšen u Njemačkoj i osuđen. Ista nagrada je bila ponuđena i za otkrivanje autora virusa Blaster, MyDoom i Sobig, ali njihovi autori nikad nisu otkriveni.