18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Kriminal na internetu 2008.Kriminal na internetu u 2008. prosto je cvjetao. Sajber kriminalci su se i organizovali bolje nego ikad ranije i više sarađuju. Takođe, postali su i "poslovniji" – ne upadaju više u kompjutere fore ili samo štete radi, već isključivo novca radi.

Svakog dana 2008. pojavljivalo se čak 20 hiljada novih `zloćudnih` programa. Kompanija za zaštitu od virusa Symantec napravila je anti-virus program koji pokriva čak milion virusa, ali izgleda da ni to nije dovoljno. Virusi su se pojavili prije dvadeset godina, ali daleko najveći dio tih milion virusa koje pokriva Symantec-ov program stvoren je u protekle dvije godine.

Iako je i druga strana – tijela i organizacije koje se bave zaštitom računara, policija – imala dosta uspjeha, kriminalci još uvijek vode. Oni imaju prednost međunarodnog djelovanja i povezanosti. Ako je hakerski napad izveden u, na primjer, Engleskoj, sjedište napadača može biti u Americi, Rusiji, Vijetnamu ... Kada ga policija otkrije (ako ga otkrije), najčešće ne može da ga goni u stranoj zemlji.