16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Internet dobar za tinejdžere

Opšteprihvaćeno mišljenje je da je kompjuter loš za djecu: umjesto da se bave sportom, čitanjem ili druženjem, djeca sjede ispred kompjutera i satima "bulje" u kompjuter. Ali, da li je baš tako?

Najnovije istraživanje sprovedeno u SAD-u, u kojem je učestvovalo 800 tinejdžera i njihovih roditelja, pokazuje da i nije baš tako. Prema ovom istraživanju, surfovanje internetom, igrice i "druženje" na sajtovima za druženje veoma su važni za razvoj tinejdžera. Sve ove aktivnosti pomažu im da se tehnološki opismene i osposobe za život u savremenom svijetu. Oni tu uče kako da komuniciraju on-line, kako da prave svoje sajtove i home page, kako da uspostavljaju linkove. Ovakva znanja su prije desetak godina smatrana sofisticiranim i za ove poslove bili su potrebni stručnjaci. Danas, dočim, ovim stvarima vlada veliki procenat tinejdžera. Prosto je to nešto što se podrazumijeva.

Umjesto u parku ili tržnom centru, tinejdžeri se srijeću na MySpace-u ili Facebook-u, sajtovima za druženje. Tu se upoznaju, druže, razmjenjuju ideje i uče. Stručnjaci smatraju da će učenje u 21. vijeku sve više odlikovati učenje od vršnjaka.