18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Tridesetogošnjica spama

Smatra se da je riječ spam smislio Džoel Far, administrator Usenet-a, da bi označio mejlove koji su "nepozvani" dolazili korisnicima interneta.

Prema stručnjacima Spamhausa-a, organizaciji koje se bavi borbom protiv spama, čak 90 % ukupnih mejlova čini spam. Svakog dana bude poslato na bilione spam mejlova koji blokiraju servere, usporavaju mreže, zaraze kompjutere virusima i, uopšte, kvare ugođaj na internetu.

Stručnjaci Spamhaus-a vjeruju da je oko 200 spamera u svijetu odgovorno za čak nevjerovatnih 80 % ukupnog spama na internetu. Oni imaju registar poznatih spamera ili spamerskih bandi. Velik broj njih se nalazi u Kini i Rusiji.

Nekada je bilo moguće pronaći kompjuter s kojeg je poslat spam tako što bi našli centralni server koji je kontrolisao te kompjutere. Ali sada spameri koriste tehniku koja mijenja lokaciju servera svaka tri minuta. I tako su, praktično, neuhvatljivi.

U Spamhaus-u smatraju da je trideset godina od slanja prvog spama godišnjica koji ne treba proslavtiti, već napraviti komemoraciju.