18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Virtuelni svjetovi za vježbanje

Najnovija istraživanja pokazuju da virtuelni svjetovi mogu biti dragocjena mjesta na kojima djeca mogu da "vježbaju" ono što će raditi u pravom životu. Psiholozi, takođe, tvrde da je svijet video igara mnogo dinamičnija i zahtjevnija alternativa gledanju televizije, na primjer.

Istraživanje je rađeno na djeci uzrasta od 6-12 godina. Pokazalo se da djeca biraju razne uloge u svijetu određene igre: istraživača, boraca, političara, njegovatelja ... i da koriste sredstva koja stoje na raspolaganju određenom tipu ličnosti. U ovim igrama djeca imaju priliku da isprobaju razne uloge i da preduzimaje različite akcije i, naravno, da snose posljedice svog djelovanja. Ali, te posljedice nemaju onu težinu kakvu bi imale u pravom životu. Psiholozi smatraju da je upravo ovo izrazito korisna lekcija: djeca na svojoj koži vide rezultate svog rada ili nerada, a posljedice su, ipak, virtuelne.

Pokazalo se, osim toga, da su djeca i izvanredni kritičari i puni ideja. Jasno su ukazala na djelove igara koji im se nijesu svidjeli i davali odlične ideje kako da se ti djelovi poprave.