16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Kako da se zaradi na internetu

U SAD-u, a od skoro i u Velikoj Britaniji korisnici koji pošalju video na YouTube imaju šansu da zarade nešto novca.

U SAD-u, gdje ovakva praksa postoji već duže vrijeme, pojedini "pošiljaoci" zarađuju hiljade dolara mjesečno. Naravno, to su oni čiji su video prilozi najpopularniji, odnosno najposjećeniji. Zarada potiče od reklama koje se puštaju neposredno prije nego što počne da se prikazuje njihov video. YouTube dobija novac za reklamu od raznih kompanija za njihove proizvode, a onda dio tog novca daje "pošiljaocima" najpopularnijih videa, jer pušta te reklame prije emitovanja videa. Program se zove Partnerski – YouTube Partner Programme.
Neki partneri, prosto, šalju svoje pjesme ili igračke numere. Pjevač Tay Zonday je na ovaj način postao popularan u SAD, Kanadi i Njemačkoj. Njegovu pjesmu "Chocolate Rain" dosad je "kliknulo" 14 miliona korisnika. A od svakog klika on ima određenu zaradu. Plus je postao popularan kao pjevač.

Reklame i, naravno, zarada, idu i za najpopularnije blogove ili vlogove. To su blogovi sa video materijalom. YouTube plaća dio zarada od reklama i blogovima s puno posjetilaca. Autori blogova su zadovoljni, i zbog zarade i zbog toga što ovo shvataju kao priznanje za svoje priloge.

YouTube planira da uskoro proširi Partner Programme i na ostatak Evrope.