16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Kad računar dobije grip!

Vidiš Lutak fino, da tvom kućnom ljubimcu - računaru, nije dobro! Pobudalio, ponaša se nekontrolisano, kao da ga je drmnula visoka temperatura, kao da ga hvata nesvjestica, bjesnilo...
Ne moraš Lutak biti doktor da bi pretpostavio da je tvoj mezimac zaražen nekim virusom.

Nadam se da nijesi zamislio virus kao neki mikroogranizam koji se kradom ušunja u tvoj kompjuter i napravi dar-mar među kablovima, provodnicima i ostalim djelovima...

Pa šta su onda računarski virusi?
Virusi su programi koji imaju za cilj da se neopaženo instaliraju na računaru i da prave razne probleme. Ti, znači, najobičniji programi, imaju loše namjere!

Odakle naziv "virus"?
Vjerovatno zato što se kao pravi virusa šire lako, tako što "zaraze" neki zdrav računar i nanose mu štetu.

Kako nastaju?
Virusi su djelo ljudi koji hoće da vam nanesu zlo. Takvih osoba ima po cijelom svijetu, a virusi se prenose tako sto se "neopaženo zakače" za neki program.
Tako Lutak, ti imaš utisak da instaliraš neki koristan program, a sa njim iskopiraš i virus koji se sa tvog računara širi dalje.
Virusi mogu biti ne tako opasni, otprilike kao kad dobiješ lakši grip, a mogu biti veoma opasni da unište ili pobrkaju podatke na računaru.

Kako se zaštititi od tih zaraznih napasti?
Prvo, moraš biti veoma pažljiv i ne trpati na računar svaki program koji ti dođe do ruku. Biraj ono što ti je potrebno i što je provjereno zdravo.

Drugo, Lutak, moraš imati na računaru program za otkrivanje virusa. Takvi programi-virusolovci (Norton je veoma popularan) su efikasni i onda možeš da kažeš: "Zbogom virusne infekcije! Moj računar - mezimac je zdrav kao drijen."