18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Virusi napadaju lovu

U 2004. desila su se 33 ozbiljna napada virusima koja su nanijela štetu kompjuterima širom svijeta. U 2005. takvih napada bilo je svega šest! Zašto? Stručnjaci kažu da je to zbog toga što sajber kriminalce više ne interesuju "kvarenje" kompjutera već – novac.

Uprkos tome što se broj napada na kompjuterske sisteme raznih kompanija, organizacija i pojedinaca znatno smanjio, broj "zločestih" programa ili virusa sve je veći. Ali, oni su sada usmjereni na kradju podataka koji se odnose na novac. Sada je, na primjer, aktuelan virus koji krade direktno sa on-line bankovnih racuna. Prošlog mjeseca, uz pomoć ovog virusa opljačkano je oko 5.000 ljudi koji imaju račune u raznim bankama Evrope.
Virus "upada" u Windows program, ali ga ne šteti već se samo "skriva" u njemu. Zatim preko Windows-a prelazi u sisteme podataka banaka i "krade" detalje bankovnih on-line računa – imena vlasnika, šifre, visinu svote na računima. Zatim, na osnovu tih podataka, kriminalci jednostavno "pokupe" sav novac s računa.