16.05.2021.
 
   ARHIV

 

Haker – radoznalko ili štetočina?

Riječ haker (engl. hacker) i glagol to hack, od kojeg je nastala, imaju više značenja: rana, posjekotina, povreda; čovjek iznuren od teškog rada; rasjeći, raskomadati; udariti protivničkog igrača u koljeno (u fudbalu); ogovarati nekoga… Ukratko, ništa fino ni prijatno!

U svijetu korisnika kompjutera haker je osoba koja voli da uči o detaljima kompjuterskih sistema da bi što bolje upotrebio njihove mogućnosti. Hakerisanje je, u stvari, "igranje" sa sistemom i tjeranje sistema da radi ono za šta nije predviđen. Provaljivanje i besplatno korišćenje PTT mreža samo je jedan manji dio.

Hakeri su, kao posebna kategorija korisnika kompjutera, često okarakterisani kao neodgovorni i veoma opasni zbog provaljivanja u kompjuterske sisteme. Međutim, istraživanja su pokazala da imaju visok standard ponašanja i da,recimo, veoma poštuju privatnost... Među hakerima se, na primjer, smatra da je prodiranje u bolničke mreže i čitanje podataka o pacijentima – nemoralno.

Postoje mišljenja da je hakerisanje samo borba za slobodu govora i slobodu pristupa informacijama.

Drugi, opet, smatraju da je hakerisanje isto što i provala u tuđi stan, da je šteta koja se nanosi i materijalna i moralna. Ponekad, hakeri "provale" i objave podatke opasne po bezbjednost ljudi. Takav je bio slučaj kada su se na Internetu našla precizna uputstva za pravljenje najrazličitijih eksplozivnih sredstava.

Ukratko, ima onih koji misle da su hakeri strašno cool i sasvim u redu, a ima i onih koji smatraju da su to zlobne, radoznale osobe koja guraju nos u tuđe poslove i "vršljaju" po računaru, često sa nezakonitim namjerama.

Kakav ti, Lutak, haker namjeravaš da budeš – radoznalko ili štetočina?