18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Brajevo pismo za internet

Brajevo pismo je reljefno pismo za slijepe. Slova su kombinacija šest ispupčenih tačkica postavljenih u dvije vertikalne line od po tri tačkice i čitaju se prstima. Ovo pojednostavljeno rješenje napravio je francuski slijepi profesor Luj Braj (Louis Braille) polovinom 19. vijeka. Ovo naravno funkcioniše na papiru, a tekstovi na internetu bili su nedostupni slijepima.

Sada je jedna organizacija u Danskoj pokrenula besplatan servis RoboBraille koji automatski prebacuje tekstove na Brajevo pismo. Običan tekst ili html ili word documents se pošalju mejlom i za nekoliko minuta stiže traženi dokument ili kao MP3 audio fajl ili kao elektronski Braj. Ova elektronski oblik Brajevog pisma onda se čita sa jednog taktilnog displeja koji se može prikačiti na bilo koji kompjuter. U prosjeku bude oko 400 zahtjeva za uslugama dnevno, a sistem ima mogućnosti da dnevno opsluži čak 14.000 zahtjeva.

Danci za sada imaju partnere u još pet evropskih zemalja: Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji, Portugaliji i Kipru. Planiraju da narednih mjeseci omoguće prebacivanje i PDF fajlova na Brajevo pismo.