18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Malecki iz MIŠje porodice

Miš je malecko, krhko biće... slično svom kompjuterskom rođaku. Uz to, kad ih malo bolje uporedite, zaista i liče.
Kompjuterski miš je osjetljiv mehanizam sastavljen od valjka, kuglice i sitne elektronike za prenos informacija u procesor.

Mišu možemo dati i titulu zamjenika tastature, jer on neke operacije tastature radi na efikasniji način. On je postao nezamjenljiv od pojave operativnih sistema koji imaju grafičko okruženje (Windows, OS/2).

A ko mu je tata? Miša je osmislio Daglas Engelbart još 60-tih godina 20. vijeka. Na tržištu se pojavio 1983, kada je Microsoft kompanija pustila u prodaju prvog miša za PC računare.

Miš ima dosta djelova, a ja ću ti Lutak predstaviti kuglu s dva rotaciona enkodera. Kugla je izrađena od gume i viri kroz otvor sa donje strane miša, što možeš sam da vidiš ako malo bolje pogledaš mišji look. Na površinu kuglu naliježu dva metalna prstena koji grade pravi ugao. Kad se kugla kreće, rotacija preko kugle prenosi se na oba prstena. Enkoderi mjere rotaciju ova dva prstena i te podatke prenose računaru 30 do 60 puta u sekundi. Na osnovu dobijenih vrijednosti, na ekranu se određuje pozicija pokazivača miša – strelica.

A, kad mu pogledaš leđa? Tu miš ima obično dva tastera. Lijevi taster služi za potvrdu izbora, a desni se koristi za takozvane iskačuće menije, odnosno za brze komande.

Kao što to radi i njegov rođak-proždljivi miš štetočina, kompjuterski miš može da se naguta raznih mrvica, prašine, dlačica... Kad se to desi, treba ga otvoriti, očistiti i opet ga pažljivo, sklopiti.

Miša, moraš njegovati da bi te slušao i išao tamo kuda ga vodiš!
A, ako Lutak hoćeš da si »in«, onda kupu optičkog ili Honeywell miša, u koje prašina ne može da prodre.