18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Umjesto fizičkog – video igra

Video igre imaju mnogo kritičara zbog sjedenja za ekranom satima i satima. Dizajneri igrica ozbiljno su shvatili te kritike i napravili novu igru – za skakanje, vrckanje, uvijanje... U Dance Dance Revolution (DDR) igrači stanu na obojene strelice na podu i prave odgovarajuće korake u skladu sa uputama na ekranu ispred njih. Ili neodgovarajuće, ali onda gube bodove. Na svakom sljedećem nivou pokreti su brži, muzika glasnija, ritam luđi – pa, ko izdrži.

DDR je naročito popularna u SAD-u i Japanu. U ovim zemljama već postoje profesionalni timovi koji se takmiče na turnirima s vrlo visokim nagradama. U SAD-u, u državi Zapadna Viddžinija, počinju pilot projekat u kojem će oni učenici uzrasta od 10-14 godina koji ne vole sport moći da igraju DDR umjesto košarke, rukometa, fudbala. U Kalifornije ovu mogućnost već imaju učenici mnogih i osnovnih i srednjih škola.

Posljednje tri godine Dance Dance Revolution je sve popularnija i u Evropi, naročito u Engleskoj, Italiji i Norveškoj. U Norveškoj čak planiraju da ovu igru zvanično registruju kao sport.