18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Kinezi odaju poštu svojim mrtvima na internetu

Prema tradiciji, Kinezi odaju poštu svojim mrtvima posjetom grobu i ostavljanjem ponuda – kolača, voća i tamjana. Danas, moderni Kinezi koji žive u gradu sve više se okreću "memorijalnim holovima" na internetu.

"Memorijalni hol" je sajt na kojem se nalaze slike grobova s lokalnih groblja. Korisnici mogu, pored slike groba, da stave i fotografiju pokojnika/ce, odaberu arhitektonski stil, tekst i muziku. Posjetioci "memorijalnog hola" mogu da zapale virtuelnu svijeću ili da polože virtuelni buket.

Najpopularnija memorijalna stranica je ona posvećena Vang Vei, kineskom pilotu koji je poginuo u sudaru sa američkim špijunskim avionom u aprilu 2004. Od aprila njegova stranica je imala više od 158.000 posjetilaca.

Prvi "memorijalni holovi" postavljeni su u Pekingu i gradske vlasti u zadovoljne, jer se tako rješava jedan vrlo ozbiljan problem – požari. Tradicionalno, Kinezi zapale ponude koje donesu na grob i često poneka zalutala iskra bude uzrok ozbiljnog požara. S virtuelnim grobovima, nema tog problema.