18.05.2021.
 
   ARHIV

 

Video igre u nastavnom programu

Video igre pomažu u učenju i trebalo bi da budu dio nastavnog programa. Kako ti se sviđa to, Lutak? Da li bi to bio tvoj omiljeni predmet?

Prema istraživačima Univerziteta London snalaženje u video igrama predstavlja ključnu vještinu za mlađe. Pored toga što nude zabavu, igrice ohrabruju i socijalni razvoj, jer su igranje i razgovor o igrama važan dio života djece danas. Zaključak istraživanja je bio da đaci u školi, pored igranja, treba da uče i kako da prave igre.

U pojedinim školama u Velikoj Britaniji nastavnici informatike uključuju video igre kao dio nastave od šestog razreda. Roditelji su manje oduševljeni tom idejom.

U Buenos Airesu, u Argentini, video igre koriste za obrazovanje djece – beskućnika. To su djeca koja žive na ulici, bez roditeljskog ili drugog staranja, i ne idu u školu. Veliki broj njih ne zna dobro ili, čak, uopšte da čita i piše. Međutim, 95 % te djece posjećuje cyber kafiće svakodnevno i igra na kompjuteru. Vremenom sve više ove djece otvara i e-mail adrese i dopisuje se. Tako, uz igrice i dopisivanje, oni polako unapređuju i pismenost i stiču druga znanja ili, makar, informacije.