16.06.2024.
   ARHIV

Zombi je...?

Zombi u Afričkom kultu Vudua,predstavlja biće čiju je dušu zaposjela neka druga osoba putem zle magije i čijim tijelom beskrajno raspolaže osoba koja je obavila obred. Opšteprihvaćeno značenje je da je zombi stvorenje koje se diže iz mrtvih da bi pravilo zlodjela.


Koliko može porasti šaran?
Šaran je slatkovodna riba. Naziva se još i krap i krmača. Šaran živi u mirnim i toplijim vodama, a u Crnoj Gori ga najviše ima u Skadarskom jezeru. Dostiže dužinu od jednog metra i težinu i preko 20 kg. Šaran je najznačajnija riba ravničarskih rijeka. Da je šaran došao na mjesto pecanja saznaćete čim čujete coktanje. On najprije kupi mrvice koje otpadaju od bačenog hleba, a onda kreće prema izvoru mrvica – većim komadićima, koje uvlači poput usisivača.

Kako je planeta Mars dobila ime?
Mars je četvrta po redu planeta od Sunca. Oko njega kruže dva mala prirodna satelita: Fobos i Deimos. Mars je bio rimski bog rata. Grčko ime za Mars je Ares. Marsova atmosfera je primjetno drugačija od Zemljine, a sastoji se uglavnom od ugljen-dioksida (95.32%), uz male primjese drugih elemenata: vodonika, argona, kiseonika i neona. Takođe sadrži i vodenu paru, a u polarnim krajevima je nađen ozon.


Šta su „zvijezde padalice“?

Meteori se u narodu nazivaju i „zvijezde padalice“. Sjajni meteori se nazivaju bolidi. Ako meteoroid preživi prolazak kroz atmosferu i padne na površinu nebeskog tijela, naziva se meteorit. Meteor koji padne na Zemlju ili drugo nebesko tijelo može napraviti krater. Istopljeni materijal izbačen iz kratera može da se ohladi i očvrsne i tako formira tijelo koje se naziva tektit.


Koja je najveća riba u Jadranskom moru?
U Jadranu ima velikih vrsta riba od kojih je zasigurno najveća gorostasna psina, po veličini, nakon kitopsine, najveća riba u moru, koja može dosegnuti i 12 m dužine.Kostelj crnac je najmanja vrsta morskog psa koja živi u Jadranu, prilikom rođenja ima samo 10-11 cm, a maksimalno u dužinu naraste do 80-ak centimetara.

Koje jezero je najveće na Balkanu?

Skadarsko jezero je najveće jezero Balkanskog poluostrva. Nalazi se na granici između Crne Gore i Albanije a otiče rijekom Bojanom u Jadransko more. Obiluje rijetkim ribama i rijetkim pticama, a u vodi ima obilje bilja. Na nekim od 50 ostrva stoje stare tvrđave i manastiri, važni istorijski spomenici.


Šta znači naziv Gordi Albion?
Albion je najstarije poznato ime Britanska ostrva.U prevodu na velški jezik iz 12. vijeka Albion se spominje kao "Bijeli otok". Neki smatraju da je ime izvedeno iz indoevropskog korijena "albho" – bijelo."Gordi Albion" nadimak je engleske fudbalske reprezentacije.


Šta je crno zlato?
Nafta je danas u svijetu jedan od najznačajnijih proizvoda (obično se naziva "crno zlato"). Zbog toga zemlje proizvođači nafte imaju veliku moć, a kontrola nad izvorištima nafte jedan od najznačajnijih uzroka kriza u svijetu. Nafta je kameno sirovo zemno ulje, smeđezelene do smeđecrne boje i najviše se koristi za pokretanje vozila kao i za dobijanje električne energije u termoelektranama.

Gdje je nastao fudbal?
Najraniji podaci o igrama sa loptom zabilježeni su oko 200te godine u Kini, gdje je postojala igra sa kožnom loptom koju je trebalo ubaciti kroz otvor širine oko 40 cm. Drevni Grci i Rimljani su također igrali jednu varijantu ove igre.Moderni fudbal je nastao i širio se u Engleskoj. Oko 1801. godine fudbalska pravila su usavršena, ekipe su morale imati isti broj igrača.


Koja je pečurka najotrovnija?
Zelena pupavka jedna je od najotrovnijih gljiva široko rasprostranjena po Europi. Kod djece je smrtonosna u 100% slučajeva! Izaziva oštećenja jetre i prestanak rada bubrega. Ova pečurka je predmet mnogih istraživanja a lijek protiv trovanja koje izaziva nije poznat.

Kako spavaju pingvini?

Pingvini ne spavaju poput drugih životinja. Mnogo grabljivaca ih žele uhvatiti i zato tokom dana i noći utonu u vrlo kratak san, ne duži od jednog minuta. Za dodatnu zaštitu, spavaju u grupama, čvrsto priljubljeni jedni uz druge, a što im osim sigurnosti, pruža i dodatnu toplinu. Mnogi naučnici smatraju da pingvini tonu u kratak san i dok plivaju u okeanu.


Ko je najveći vojskovođa svih vremena?

Za makedonskog vladara i vojskovođu Aleksandra Velikog smatra se da je jedan od najvećih vojskovođa svih vremena. Zahvaljujući njemu malena Makedonija je svojim granicama dotakla daleki svijet mistične Indije. Aleksandar je postao uzor brojnim borcima koji su u njegovim postupcima pronašli inspiraciju za svoje pohode. Hanibal, Pompej, Cezar samo su neki od tih koji su sledili Aleksandrov svijetli primer…


Kako nastaju godišnja doba?
Zemljina osa je nagnuta prema Suncu i zbog toga Sunčeva svjetlost nejednoliko pada na površinu. Upravo zbog toga nastaju godišnja doba. Kad Sunčeva svjetlost pada direktno, dan je duži i vlada ljeto. Kad je pol okrenut od Sunca, jačina svjetlosti je manja, dani su kraći i nastaje zima. U svakom trenutku godine na polutkama vladaju suprotna godišnja doba.


Koja životinja je najveća?
PLAVI KIT je najveća i najteža životinja na svijetu. Može dostići težinu do 200 tona i dužinu od 30 metara. Hrani se planktonom koji filtrira iz morske vode, a omiljena hrana su mu morski račići. Dnevno pojede oko 40 miliona račića. Tokom zimskih mjeseci uopšte ne jede i živi od svojih masnih rezervi.


Najveći dinosaurus bio je…?

Dinosaurusi ili “strašni gušteri” bili su gmizavci koji su živjeli na Zemlji prije više miliona godina. Vladali su Zemljom mnogo prije postanka ljudi, a onda su nestali. Najveći dionosaurus bio je BRACHIOSAURUS.
Bio je težak oko 46 tona, visok 14 metara, a dugačak i preko 24 metra.