21.05.2024.
 

 

Za pristup chatu potrebno je da na računaru imate instaliranu Javu (JVM). Javu možete skinuti klikom na ovaj link >>. Napomena: velicina Java softwarea je 14.5 MB.

 
 

 

 

Kompjutersko caskanje
Pravila igre

Chat (catovanje, caskanje) je sve popularniji. Možeš se zabaviti i upoznati zanimljive ljude koje, inace, možda nikad ne bi sreo. Neki steknu nove drugare, a neki se cak i smuvaju. Lagane price, informacije, ljubavne izjave... - najcešce ostaje na tome. Ali, moguca su i nova prijateljstva.
Na catu su ljudi slobodniji, otvoreniji, ali nijesu iskljucene laži i lažno predstavljanje, kao i mogucnost da naletiš na ne tako zanimljive i prijatne ljude.
Zato, nije naodmet da budete oprezni!
Za pocetak, smisli svoj nadimak, tzv. nick (citaj ''nik'') - duhovit, zanimljiv, otkacen... Budi oprezan kada daješ licne podatake svojim novim kompjuterskim prijateljima - misli se na ime, prezime, broj telefona, adresu, ime škole... Napiši nešto o sebi - šta voliš, šta ti je hobi, gdje izlaziš...
Ako poslije obostrano prijatnog caskanja želiš zakazati susret, zakaži ga na nekom javnom i prometnom mjestu i povedi sa sobom nekoliko prijatelja. Dobro upuceni savjetuju da na prvom sastanku ne treba davati adresu ili kucni broj telefona. Uvijek je tu e-mail, a i cat. Ako se desi da na svoju e-mail adresu dobiješ uznemirujuce ili nepristojne poruke, to obavezno kaži nekoj odrasloj osobi, najbolje roditeljima.

Važno!!!
Koristi cat, ali ne zaboravi stvarne ljude oko sebe! Dobro je da uz kompjuter imaš i one prave drugare i simpatije. Jer, kad gledaš nekog u oci vidiš to što nikada ne možeš preko kompjuterskog ekrana.